Hozzávalók (kb. 20-25 db)
50 dkg darált háj | 2 csapott ek kristálycukor |
1 kg liszt | 2 tojássárgája |
1 ek 10%-os ecet | csipet só |
3 cl házipálinka | sütésálló lekvár |
1.5 dl szénsavas víz | porcukor |
1 dl langyos víz | kevés vaníliás cukor |
Elkészítés
A hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón átdaráljuk.
Az 1 kg lisztből 20 deka lisztet a hájjal és az összedolgozunk, háromfelé osztjuk, majd hűtőbe tesszük.
Először a száraz hozzávalókat egy tálba tesszük: 70 dkg lisztet, sót, cukrot, majd ehhez hozzáöntjük a 1.5 dl szénsavas vizet, 2 tojássárgáját, 1 ek ecetet és végül a kb. 1 dl langyos vizet.
A tésztát kézzel hólyagosra dolgozzuk, kinyújtjuk és rákenjük a hűtőből kivett lisztes háj egyharmadát. A tésztát háromszorosan egymásra hajtjuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Ezt megismételjük még kétszer.
Miután negyedszerre is kinyújtottuk a tésztát, körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk, a közepére egy kanál sütésálló lekvárt teszünk, és óvatosan félbehajtjuk. Sütőpapíros tepsire rakva előmelegített forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Vaníliás porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!