Szalagos fánk

Hozzávalók (kb. 20-25 db)

5 dkg porcukor 1 liter olaj a sütéshez
60 dkg liszt csipet só
8 db tojássárgája citromhéj
10 dkg margarin 1 csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő 2 cl rum
3 dl tej

Elkészítés

Langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk a tejben az élesztőt. A tojássárgákat kikeverjük egy kanál porcukorral, hozzáöntjük a rumot és belereszeljük a citrom héját.

A lisztet egy csipet sóval, a kikevert tojássárgájával és a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk.

A margarint felolvasztjuk és fokozatosan a masszához adjuk, majd fakanállal hólyagosra keverjük a tésztát. Amikor az elválik az edény falától, megszórjuk liszttel és konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd lisztezett konyharuhán rövid ideig tovább kelesztjük.

Ha megkeltek a fánkok, az ujjunkkal benyomjuk a közepét és újra kelni hagyjuk. A benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban (kb. 170 fok) fedő alatt megsütjük. Amikor megpirult az egyik fele, megforgatjuk és fedő nélkül készre sütjük.

Rácsra, vagy papírtörlőre szedjük a kész fánkokat, porcukorral meghintve, lekvárral, vagy pudinggal töltve tálaljuk.
Jó étvágyat!