img_8926

Klasszikus szilvás gombóc

Klasszikus szilvás gombóc

Hozzávalók

1 kg burgonya (régi burgonya, lisztes) 30g vaj
1 kg liszt350-400g finomliszt (szükség szerint) 1 teáskanál só
15-20 db szilva 15-20 db kockacukor
fahéj ízlés szerint porcukor (a szóráshoz)
2 ek vaj 150g zsemlemorzsa

Elkészítés

A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük, de még melegen meghámozzuk és apró luku reszelőn lereszeljük, vagy krumplinyomón átnyomjuk. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat, sót, átszitált a lisztet. Addig gyúrjuk, míg egy táltól és kéztől elváló, rugalmas tésztát kapunk. A liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes a krumpli. Konyharuhával letakart edényben legalább 15-20 percet pihentetjük.

A hivatalos recept szerint a tésztát kb. 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd kb. 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy fél szem szilvát, arra egy szem kockacukrot, és megszórjuk fahéjjal. Összehajtogatjuk a sarkokat, és gombócot formázunk… nos az én nagymamám letépett egy nagyobb pingpong labdányit a tésztából, a tenyerében szétlapogatta, középre tett egy egész (!) szem szilvát, aminek a közepén ott figyelt egy kockacukor, a tészta széleit összehajtogatta és egy jól zárt gombóc formázott.

Forrásban lévő, enyhén sós vízben a kész gombócokat újraforrástól számítva 5-6 percig főzzük (akkor jó, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére). A megfőtt gombócokat lecsepegtetjük és vajon pirított zsemlemorzsába forgatva, valamint fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Te hányat tudsz megenni?! :)

0 hozzászólásSzólj hozzá →

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.