Gyoza tészta
Hozzávalók
50g finomliszt | 80cc forró víz |
60g rétes liszt | csipet só és keményítő |
Elkészítés
- Az összekevert liszthez sózott forró vizet öntünk és összekeverjük
- A tésztát kb. 5percig gyúrjuk
- A tésztából virsli formát sodrunk, utána 12-14 db golyócskát készítünk. A tetejüket megszórjuk keményítővel, majd fóliával lefedve kb. 30 percig állni hagyjuk
- A golyócskákat tenyérrel kilapítjuk (fontos, hogy kerek forma maradjon!), majd sodrófával kb. 10 cm átmérőjűre kinyújtjuk
Gyoza töltelék
Hozzávalók (12-14db)
12-14 db tészta | 100g káposzta |
100g sertés darált hús | 2 szál zöldhagyma |
*1 kis kanál fehér bor (sake h.) | *1 kis kanál szója szósz |
*1 kis kanál reszelt fokhagyma | *1 kis kanál reszelt gyömbér |
*1 kis kanál szezám olaj | csipet só |
csipet bors |
Elkészítés
- A káposzta levelet mikróhullámű sütőben megfonnyasztjuk
- A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csillaggal jelölt fűszereket.
- A káposztát apróra vágjuk, kifacsarjuk belőle a maradék nedvességet és a darált húshoz adjuk
- A tészta közepére tesszük a húskeveréket, majd a tésztát félbe hajtva a széleit jól összenyomkodjuk
- Szezám olajjal bekenjük a serpenyőt és berakjuk a gyozákat
- Amikor a gyoza alja megbarnul, kevés vizet öntünk a serpenyőbe és rögtön lefedjük
- Közepes lángon kb. 5 percig pároljuk.
- Amikor a fedő alatt elpárolgott a víz, rácsurgatunk még szezám olajat
- Lefedjük egy akkora tányérral, mint a serpenyő és egy határozott mozdulattal kiborítjuk.
Gyoza szósz
- szója szósz, ponzu, citrom, erős pista
Csípős uborka (kyuri no pirikarazuke)
Hozzávalók
1db uborka | 1 kis kanál ecet |
1 kanál erős pista | csipet só |
1 kanál szezám olaj | 1 kanál szója szósz |
kicsi gyömbér | kicsi fokhagyma |
Elkészítés
- A szeletelt uborkát nejlon zacskóba tesszük és megsózzuk. 10-15 percig állni hagyjuk
- Az uborkát vízzel megmossuk, majd kifacsarjuk és a füszerekkel megfüszerezzük
- Beletesszük a zacskóba és jó erősen összenyomkodjuk
- Fridzsiderben állni hagyjuk