Gyoza és csípős uborka

Gyoza tészta

Hozzávalók

50g finomliszt 80cc forró víz
60g rétes liszt csipet só és keményítő

Elkészítés

  1. Az összekevert liszthez sózott forró vizet öntünk és összekeverjük
  2. A tésztát kb. 5percig gyúrjuk
  3. A tésztából virsli formát sodrunk, utána 12-14 db golyócskát készítünk. A tetejüket megszórjuk keményítővel, majd fóliával lefedve kb. 30 percig állni hagyjuk
  4. A golyócskákat tenyérrel  kilapítjuk (fontos, hogy kerek forma maradjon!), majd sodrófával kb. 10 cm átmérőjűre kinyújtjuk

 

Gyoza töltelék

Hozzávalók (12-14db)

12-14 db tészta 100g káposzta
100g sertés  darált hús 2 szál zöldhagyma
*1 kis kanál fehér bor (sake h.) *1 kis kanál szója szósz
*1 kis kanál reszelt fokhagyma *1 kis kanál reszelt gyömbér
*1 kis kanál szezám olaj csipet só
csipet bors

Elkészítés

  1. A káposzta levelet mikróhullámű sütőben megfonnyasztjuk
  2. A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csillaggal jelölt fűszereket.
  3. A káposztát apróra vágjuk, kifacsarjuk belőle a maradék nedvességet és a darált húshoz adjuk
  4. A tészta közepére tesszük a húskeveréket, majd a tésztát félbe hajtva a széleit jól összenyomkodjuk
  5. Szezám olajjal bekenjük a serpenyőt és berakjuk a gyozákat
  6. Amikor a gyoza alja megbarnul, kevés vizet öntünk a serpenyőbe és rögtön lefedjük
  7. Közepes lángon kb. 5 percig pároljuk.
  8. Amikor a fedő alatt elpárolgott a víz, rácsurgatunk még szezám olajat
  9. Lefedjük egy akkora tányérral, mint a serpenyő és egy határozott mozdulattal kiborítjuk.

 

Gyoza szósz

  • szója szósz, ponzu, citrom, erős pista

 

Csípős uborka (kyuri no pirikarazuke)

Hozzávalók

1db uborka 1 kis kanál ecet
1 kanál erős pista csipet só
1 kanál szezám olaj  1 kanál szója szósz
 kicsi gyömbér  kicsi fokhagyma

Elkészítés

  1. A szeletelt uborkát nejlon zacskóba tesszük és megsózzuk.  10-15 percig állni hagyjuk
  2. Az uborkát  vízzel megmossuk,  majd kifacsarjuk és  a  füszerekkel  megfüszerezzük
  3. Beletesszük a zacskóba és jó erősen összenyomkodjuk
  4. Fridzsiderben  állni hagyjuk