Hozzávalók (kb. 2 nagy kalácshoz)
1 kg liszt | 2+1 tojás |
12,5 dkg Rama | 4 dkg élesztő |
15 dkg kristálycukor | 0.5 liter tej |
1 dkg só |
Elkészítés
Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk (az élesztőt egy tálba morzsoljuk, megszórjuk kb. 1 kávéskanál cukorral, majd ráöntjük a tejet).
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot: cukor, só, majd hozzáadjuk a tojásokat és a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejet. A tésztát alaposan kidolgozzuk (kb. 10 perc dagasztás, míg hólyagos lesz), majd az edény szélét és a „tésztagombócot” is belisztezzük, és meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük.
A tésztát 6 felé vágjuk, és kisebb gombócokat formázunk. Hármasfonással készítjük a kalácsot: 3 kisebb gombócból 3 rudat formázunk, tetejüket összefogjuk és összefonjuk. A másik gombócokat is hasonlóan készítjük el.
A megfonott kalácsokat sütőpapíros tepsibe tesszük, oldalukat olajjal bekenjük (ne ragadjank össze, sem az tepsi falához), és kb. 15-20 percet kelesztjük. Felvert tojással megkenjük, és kb. 30-35 perc alatt, 180 fokon aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!