Foszlós kalács

Hozzávalók (kb. 2 nagy kalácshoz)

1 kg liszt 2+1 tojás
12,5 dkg Rama 4 dkg élesztő
15 dkg kristálycukor 0.5 liter tej
1 dkg só

Elkészítés

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk (az élesztőt egy tálba morzsoljuk, megszórjuk kb. 1 kávéskanál cukorral, majd ráöntjük a tejet).

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot: cukor, só, majd hozzáadjuk a tojásokat és a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejet. A tésztát alaposan kidolgozzuk (kb. 10 perc dagasztás, míg hólyagos lesz), majd az edény szélét és a „tésztagombócot” is belisztezzük, és meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük.

A tésztát 6 felé vágjuk, és kisebb gombócokat formázunk. Hármasfonással készítjük a kalácsot: 3 kisebb gombócból 3 rudat formázunk, tetejüket összefogjuk és összefonjuk. A másik gombócokat is hasonlóan készítjük el.

A megfonott kalácsokat sütőpapíros tepsibe tesszük, oldalukat olajjal bekenjük (ne ragadjank össze, sem az tepsi falához), és kb. 15-20 percet kelesztjük. Felvert tojással megkenjük, és kb. 30-35 perc alatt, 180 fokon aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!