Hozzávalók (kb. 20-25 db)
5 dkg porcukor | 1 liter olaj a sütéshez |
60 dkg liszt | csipet só |
8 db tojássárgája | citromhéj |
10 dkg margarin | 1 csomag vaníliás cukor |
3 dkg élesztő | 2 cl rum |
3 dl tej |
Elkészítés
Langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk a tejben az élesztőt. A tojássárgákat kikeverjük egy kanál porcukorral, hozzáöntjük a rumot és belereszeljük a citrom héját.
A lisztet egy csipet sóval, a kikevert tojássárgájával és a felfuttatott élesztővel jól összedolgozzuk.
A margarint felolvasztjuk és fokozatosan a masszához adjuk, majd fakanállal hólyagosra keverjük a tésztát. Amikor az elválik az edény falától, megszórjuk liszttel és konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk.
Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd lisztezett konyharuhán rövid ideig tovább kelesztjük.
Ha megkeltek a fánkok, az ujjunkkal benyomjuk a közepét és újra kelni hagyjuk. A benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban (kb. 170 fok) fedő alatt megsütjük. Amikor megpirult az egyik fele, megforgatjuk és fedő nélkül készre sütjük.
Rácsra, vagy papírtörlőre szedjük a kész fánkokat, porcukorral meghintve, lekvárral, vagy pudinggal töltve tálaljuk.
Jó étvágyat!